Çarşamba, Eylül 27, 2006

E-LIS Yayınınıza Erişim İstatistiği Sağlıyor!

Açık erişim yayınların daha geniş kitlelerce ulaşılabilir olması, atıf oranlarını da aynı paralelde artırıyor. Bu konuda yapılan çeşitli araştırmalar, Steve Hitchcock’un “The Effect of Open Access and Downloads (Hits) On Citation Impact: A Bibliography of Studies” adlı kaynağında görülebilir.

Şimdi E-LIS kullanıcısı yazarlar da tek tek çalışmalarına erişim istatistiklerini görebilecekleri bir yapıya sahipler. Bu yapıyı teknik olarak E-LIS ekibinden Zeno Tajoli ve Thomas Krichel bizlere sağladılar. Şu an E-LIS’te kayıtlı her çalışma için özet ve indirilme (download) bazında istatistiksel bilgi alınabiliyor. Bu bilgi, arşivde en çok görünen e-baskılar ya da tüm arşiv genelinde en çok görünenler olarak ülke/yıl/ay bazında da alınabiliyor.

E-LIS açık arşivine ülkemizden eklenen yayınlar için http://eprints.rclis.org/view/countries/TR-.html adresine bakabilir, yayınların istatistiksel bilgileri için seçtiğiniz yayının künye bilgisi ve ekli dosyasının altında yer alan “View statistics for this eprint” linkine tıklayabilirsiniz.

E-LIS istatistikleri yazarlar için kuşkusuz çok olumlu bir gelişme. Böylelikle yazarlar E-LIS kanalı ile herkesin sınırsız erişimine açtıkları çalışmalarının, bilimsel iletişim döngüsü içinde hızla yer aldığını kolaylıkla görebilecekler. E-LIS’in bu yeni özelliğiyle alanımızda daha çok yazarın arşive yayınlarını ekleyerek aramıza katılmasını umuyor, açık erişimi her platformda destekliyoruz.

0 Comments:

Yorum Gönder

<< Home