Salı, Kasım 07, 2006

"Google Custom Search" Bize Nasıl Yansıdı?

Google custom search”, “Google” ürünlerinden biri ve sizin belirlediğiniz web adreslerinden tarama yapma imkanı sağlıyor. Bu özelliğin her alanda olabileceği gibi açık erişim ve kurumsal arşivler alanında da sıkça kullanıldığını gözlemiyoruz son dönemde.

Haberlerimiz arasında görebileceğiniz LISZEN böyle bir oluşum ve içinde kütüphanecilik alanında 550 civarında blogu tarıyorsunuz. OpenDoar, ROAR, SHERPA, AuseSearch ve daha bir çokları bu özelleştirilmiş tarama motorunu kullanan diğer oluşumlar. Konuyla ilgili detaylı bilgi ve yorumlar Open Access News’te görülebilir. Peter Suber’de kısa bir süre önce kendi çalışması olan açık erişim ile ilgili web adreslerini aynı biçimde Open Access News blogunda taramanızı sağladı.

Bu özelliğin daha derin ya da özelleştirilmiş bir taramaya imkan vermesi oldukça olumlu bir gelişme ve görülüyorki pek çok kurum/kişi tarafından tercih ediliyor. Google’nin bu özellik ya da diğer ürünleri için bir metadata standardı kullanmıyor oluşu eleştirilen yanı.

Bizde Açık Erişim Dünyasından blogumuza “Google custom search” özelliğini adapte ettik. Blogumuzun sol kolonunda göreceğiniz “AE Kaynaklarında Ara” özelliğini kullanarak, sizin için seçtiğimiz açık erişim ve kurumsal arşivler konu alanında faydalı temel kaynakları tek bir ekranda tarayabileceksiniz.

0 Comments:

Yorum Gönder

<< Home