Pazar, Eylül 09, 2007

Türk Akademisyenlerine Aşırmacılık (plagiarism) İddiası

Arxiv yöneticileri tarafından, “plagiarism” yapıldığı gerekçesi ile arşive alınmayan Türkiye adresli çalışmalar tartışılmakta. “Plagiarism”bildiğimiz gibi aşırmacılık ya da akademik hırsızlık olarak tanımlanmaktadır. Arxiv tipi açık arşivlere entegre edilen bir yazılım ile önceki makalelerle büyük ölçüde ya da aynen çakışan metinleri belirlemek mümkün. Bu yolla Türkiye’den ODTÜ, Dicle, Mersin ve Çanakkale Onsekiz Mart Üniversiteleri adresli 15 fizikçi tarafından yazılmış 67 makale arşive alınmamış. Bu yayınların ayrıntısını http://arxiv.org/new/withdrawals.aug.07.html adresinden görebilirsiniz. Aşırmacılık yağtığı iddia edilerek geri çevrilen ODTÜ adresli yayınlardan birinin yazarı Mustafa Salti, yayınlarının çoğunun ISI tarafından indekslenen dergilerde yer aldığını ve şimdiye dek böyle bir şey ile suçlanmadığını söyler. Arxiv kurucusu Paul Ginsparg, Nature’nin raporladığı bu haber için “şimdiye dek karşılaşılan en kötü aşırmacılık örneği” olduğunu belirtmiş. Haberin tamamına The Chronicle of Higher Education blogundan erişilebilir. Bu haber öncesinde konu EUREKA wiki sayfasında da yer almış.

Bildiğimiz üzere Arxiv alanında en popüler ve güvenilir açık arşiv örneği. Burada kişisel arşivleme yaparak sayısız Türkçe akademik çalışma atıf indekslerinde yerini alıyor. Sözü edilen 67 yayının yarısından çoğunun hakemli dergilerde yayınlanmış olduğu da belirtilmiş. Bu noktada gözler, bu yayınların bilimselliğinin onaylandığı hakem kurullarına da çevrilmiş durumda.

Bu tür tespitler yalnızca konusal açık arşivler için değil, kurumsal arşivlerimiz içinde geçerlidir. Yayınların açık erişim oluşunun bir faydası da bu örneklerle karşımıza çıkmaktadır. Gelişmenin ükemiz, akademik çevrelerimiz ve bilimsel literatürümüz adına üzücü olduğunu söyleyebiliriz.

0 Comments:

Yorum Gönder

<< Home